Domowej roboty Vegeta. Bez chemii i sztucznych dodatków!
składniki:
8 marchewek
5 pietruszek
seler średniej wielkości
2 cebule
por (biała część)
2 pęczki natki pietruszki
pęczek lubczyku/ suszony lubczyk
2 łyżki soli
łyżka kurkumy
przyrządzanie:
- Przygotować dwie blachy do pieczenia. Na każdej równomiernie rozsypać łyżkę soli.
- Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można oczywiście ułatwić sobie zadanie rozdrabniając je w mikserze z odpowiednią przystawką.
- Cebulę i pora bardzo drobno posiekać. Rozłożyć warzywa na obu blachach.
- Wstawić do piekarnika nastawionego na 80 stopni, z włączoną funkcją góra i dół. Aby umożliwić odchodzenie wilgoci podczas suszenia, drzwi piekarnika pozostawić lekko uchylone.
- Suszyć ok. 6 godzin. Pod koniec suszenia na warzywa wyłożyć posiekaną pietruszkę i lubczyk.
- Gotową mieszankę zmiksować partiami z dodatkiem kurkumy i gotowe.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















