Trzy pysznie proste desery ze śliwką w roli głównej. Koniecznie przetestujcie i zachowajcie smak lata w słodkich deserach.
KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI
Tego potrzebujesz:
– 30 dag mąki
– 10 dag cukru
– 2 żółtka
– 1–2 łyżki kwaśnej śmietany
– skórka otarta z cytryny
– 20 dag masła
Obłożenie:
– 70 dag śliwek
– 10 dag orzechów laskowych
– 2 budynie orzechowe lub toffi
– 750 ml mleka
– 8 łyżek cukru
– kostka masła
– 2 łyżki soku z cytryny
1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, obłóż drobno pokrojonym masłem. Siekaj, zarabiając nożem, aż powstaną grudki. Dodaj skórkę z cytryny, śmietanę i żółtka. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Zawiń w folię. Schładzaj około 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki nieco większe niż średnica foremek na tartaletki. Wylep nimi natłuszczone foremki. Ponakłuwaj spody. Piecz na złoto (ok. 15 min) w temperaturze 200 st.
3. Zagotuj 500 ml mleka. W pozostałym rozmieszaj oba proszki budyniowe. Wlej do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotuj. Budyń ostudź.
4. Masło utrzyj na puch z dodatkiem połowy cukru. Ucierając, dokładaj po łyżce budyniu. Kremem napełnij tartaletki.
5. Śliwki wydryluj, pokrój na ćwiartki. Zagotuj sok z cytryny z cukrem. Kiedy cukier się stopi, włóż śliwki. Wymieszaj i podgrzewaj 2 min. Wyjmij, przestudź. Ułóż na kremie, posyp posiekanymi orzechami. Dodatkowo możesz ciastka udekorować bitą śmietaną.