Okres świąteczno-noworoczny to czas rodzinnych spotkań, podczas których trudno oprzeć się pokusie spróbowania tradycyjnych dań. Kapusta z grzybami, pierogi, smażony karp i babcine makowce – to dania nienależące do lekkostrawnych. Po tak intensywnym dla układu pokarmowego czasie organizm wymaga oczyszczenia z toksyn. Jak skutecznie i bez uszczerbku dla naszego organizmu przeprowadzić poświąteczny, domowy detoks?
Żeby detoks przyniósł efekty musimy go dobrze zaplanować i dobrać odpowiednie produkty, na podstawie których skomponujemy nasze „detoksowe” menu. Wszystko to można osiągnąć w zaledwie trzech krokach.
Głodówce mówimy stanowcze „nie”
Wielu osobom detoks kojarzy się z głodówką. Chcąc oczyścić się z toksyn nie musimy rezygnować z jedzenia, a totalną głodówką możemy sobie bardziej zaszkodzi niż pomóc. Niedostarczanie jedzenia organizmowi nawet przez trzy dni znacznie spowalnia układ immunologiczny, podnosi się poziom białych krwinek, a to sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Dlatego detoks powinien być oparty na zbilansowanej diecie i doborze odpowiednich produktów. Posiłki, na których oparta jest dieta oczyszczająca nie powinny zawierać więcej niż 600 kalorii. Ich podstawą powinny być warzywa (głównie strączkowe, a także w postaci kiszonek). Nieprzyjemne dolegliwości wynikające z zakwaszenia organizmu można wyeliminować ograniczając produkty mięsne i częściej spożywając naturalne antyoksydanty ukryte m.in. w zielonych warzywach liściastych (szpinak, jarmuż) oraz owoce (winogrona, aronia, żurawina).
Pieczywo, ale jakie?
Co ważne, w czasie detoksu wcale nie musimy rezygnować z pieczywa. Ważne tylko, by w naszej diecie uwzględnić to o najlepszej jakości, wypiekane z pełnych ziaren, najlepiej żytnie – Zdrowy chleb powinien być na naturalnym zakwasie. Te cechy posiada lekkostrawny chleb Haverland żytni pełnoziarnisty na bazie surowców z certyfikatem BIO, który dzięki szczelnemu opakowaniu pozwala na długo zachować świeżość. Podobnie jak nasz Pumpernikiel Haverland. Ten rodzaj chleba świetnie komponuje się ze zdrowymi pastami, np. z dyni lub czerwonej papryki – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake Polonia. Podczas kupowania pieczywa koniecznie sprawdzajmy również etykiety – dobrej jakości chleb nie powinien zawierać żadnych barwników czy konserwantów.