Okres świąteczno-noworoczny to czas rodzinnych spotkań, podczas których trudno oprzeć się pokusie spróbowania tradycyjnych dań. Kapusta z grzybami, pierogi, smażony karp i babcine makowce – to dania nienależące do lekkostrawnych. Po tak intensywnym dla układu pokarmowego czasie organizm wymaga oczyszczenia z toksyn. Jak skutecznie i bez uszczerbku dla naszego organizmu przeprowadzić poświąteczny, domowy detoks?
Żeby detoks przyniósł efekty musimy go dobrze zaplanować i dobrać odpowiednie produkty, na podstawie których skomponujemy nasze „detoksowe” menu. Wszystko to można osiągnąć w zaledwie trzech krokach.
Ruch – nieodłączny element detoksu
Poświąteczne oczyszczanie organizmu trzeba z regularnymi ćwiczeniami. Umiarkowany wysiłek fizyczny, nawet w postaci 30-mintowego szybkiego spaceru, zdecydowanie usprawni detoksykację. – Pozytywny wpływ na poświąteczne oczyszczanie organizmu może przynieść również wizyta w saunie. Wysoka temperatura przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych skóry i szybszego zwiększenia wydzielania potu, a tym samym usuwania toksyn. Taka gorąca terapia nie tylko poprawi krążenie, ale też rozluźni napięcie mięśniowe i wzmocni odporność, co staje się szczególnie ważne w okresie zimowym. Jeśli w ten sposób zaplanujemy nasz detoks, który trwać powinien przynajmniej dwa tygodnie, już po kilku dniach odczujemy zdecydowaną poprawę formy.