Zimą, gdy na dworze jest zimno i ciemno każdy szuka sposobu na polepszenie sobie nastroju, a nic nie poprawia lepiej samopoczucia niż lody. Pieczone jabłko, brownie i gorąca czekolada z lodami to pyszne desery na ciepło, które umilą zimowe wieczory.
Gorąca czekolada z lodami
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej (ok. 1/3 tabliczki)
- 1/2 szklanki mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- gałka lodów „Plombir” Pura Vida
- wiórki gorzkiej czekolady do ozdoby
Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy, gotując na średnim ogniu, aż czekolada zgęstnieje. Rozlewamy do kubeczków, na górę kładziemy jedną gałkę lodów śmietankowych, dla ozdoby posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.