Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?
składniki:
Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
21 g suchych drożdży
-
6 żółtek
-
1 jajko
-
szczypta soli
-
1 szklanka mleka
-
pół szklanki cukru
-
125 g masła
-
100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby
-
Kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby
-
2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki:
-
150 g masła
-
200 g mąki ziemniaczanej
-
100 g mąki pszennej
-
3 jajka
-
150 g drobnego cukru
-
5 g proszku do pieczenia
-
5 ml aromatu cytrynowego
-
100 g żurawiny Bakalland
-
cukier puder
Składniki
-
100 g mąki pszennej
-
250 g cukru
-
200 g masła
-
4 duże jajka
-
5 g proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
-
pół szklanki soku z cytryny
-
100 g orzechów włoskich Bakalland
przyrządzanie:
Drożdżowa babka wielkanocna z migdałami:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.