Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?
składniki:
Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
21 g suchych drożdży
-
6 żółtek
-
1 jajko
-
szczypta soli
-
1 szklanka mleka
-
pół szklanki cukru
-
125 g masła
-
100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby
-
Kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby
-
2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki:
-
150 g masła
-
200 g mąki ziemniaczanej
-
100 g mąki pszennej
-
3 jajka
-
150 g drobnego cukru
-
5 g proszku do pieczenia
-
5 ml aromatu cytrynowego
-
100 g żurawiny Bakalland
-
cukier puder
Składniki
-
100 g mąki pszennej
-
250 g cukru
-
200 g masła
-
4 duże jajka
-
5 g proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
-
pół szklanki soku z cytryny
-
100 g orzechów włoskich Bakalland
przyrządzanie:
Dwukolorowa baba z orzechami włoskimi:
Masło ucieramy z cukrem w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy kolejno: 1 jajko i 3 żółtka. Nie przestajemy mieszać. Do gotowej masy dolewamy sok z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do miski z masą. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/3 ciasta i mieszamy je z kakao. Przy przelewaniu ciasta do formy, pamiętajmy aby robić to na przemian: raz ciasto ciemne, raz jasne. Widelcem robimy zygzaki w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.