Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

4 CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE KURKUMY

Jakie właściwości ma kurkuma? Do czego pasuje i jak wykorzystać jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Odkryjcie z nami zalety tej przyprawy! 

shrimp-139161_1280

Danie z kurkumą:

CURRY Z KREWETKAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 10 ząbków czosnku
  • 6 posiekanych cebul
  • 2 łyżki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 100 ml oleju
  • 80 dag dużych
  • surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane)
  • sól
  • 3 listki laurowe
  • 4 zielone chilli (może ich też być mniej – zależy jak ostre potrawy preferujemy)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • cukier
  • 5 ziaren zielonego kardamonu
Przygotowanie:
  • Miksujemy imbir, czosnek, cebule, kumin, 1/2 łyżeczki kurkumy i 100 ml oleju na jednolitą pastę, odstawiamy.
  • Krewetki przyprawiamy 1/2 łyżeczki soli i resztą kurkumy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krewetki, do momentu aż będą różowe. Jeżeli nie mamy surowych krewetek, tylko już obgotowane – przyprawiamy je jak wyżej i odstawiamy – dodajemy do cebulowej pasty pod koniec i tylko podgrzewamy.
  • Cebulową pastę smażymy na głębokiej patelni lub w garnku przez 5 minut.
  • Dodajemy pół szklanki wody, sól do smaku, liście laurowe i zielone chilli (posiekane i pozbawione nasion).
  • Dusimy 5-8 minut.
  • Na koniec dodajemy mleko kokosowe i krewetki, które dusimy jeszcze przez 3 minuty. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i cukrem.
  • Rozgniatamy ziarna kardamonu, wyjmujemy ze środka małe ziarenka i ucieramy je w moździerzu.
  • Krewetkowe curry podajemy z ryżem, posypane utartym kardamonem. Smacznego!