Kto nie jada mięsa ręka w górę? Specjalnie dla tych, którzy unikają potraw mięsnych i specjalnie dla tych, którzy czasem mają ochotę na jarskie danie przygotowaliśmy kilka przepisów gdzie główną rolę odgrywają warzywa i kasze. Zup też nie zabraknie! Oto pomysły na obiad w 20 minut!
EKSPRESOWE NIEGOŁĄBKI BABCI
Jeśli chcesz wykonać to danie w 20 minut to dzień wcześniej ugotuj ryż, kasze jaglaną i posiekaj kapustę.
SKŁADNIKI:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
- 2 cebule
- 2 małe kapusty pekińskie
- 2 jajka
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 kostka warzywna
- ulubione przyprawy koniecznie sól, pieprz, papryka czerwona
WYKONANIE:
- Zostaw kilka listków kapusty do dekoracji.
- Cebulę obierz i pokrój na drobno
- W dużej misce mieszamy ugotowaną kaszę, ugotowany ryż, cebulę, jajko, kapustę i ulubione przyprawy
- Uformuj płaskie kotleciki
- Przygotuj sos, którym zalejesz kotleciki. W tym celu w 2 szklankach wody rozpuść kostkę rosołowa i dodaj przecier pomidorowy
- Ułóż kotleciki w naczyniu żaroodpornym
- Zalej sosem
- Całość przykryj folią aluminiową i piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopnii
- Po tym czasie włóż każdego kotlecika w listek kapusty pekińskiej i ładnie ułóż na talerzu