SAŁATKA Z BROKUŁAMI, ORZECHAMI I JABŁKIEM
składniki:
-
1 duży brokuł
-
2 czerwone cebule
-
1 jabłko
-
100 g słonecznika Bakalland
-
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
-
250 g żurawiny Bakalland
-
15 plasterków baleronu
-
1/3 szklanki octu
-
3 łyżki brązowego cukru
-
3 łyżki majonezu
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki, dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł. Wszystko delikatnie mieszamy z sobą. Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy z sobą wszystkie składniki.