Trudno odmówić sobie bułeczki z chlebem i masłem. Na śniadanie, przed obiadem, na kolacje. Czy wiedziałaś, że biały chleb to puste kalorie? Pszenicy nie można już dziś uznać za pokarm zdrowy i odpowiedni dla wszystkich. Nawet ekologiczna czy pełnoziarnista jest obecnie wysoce zmodyfikowaną hybrydą. Zawiera zbyt wiele glutenu. Oto 4 powody, dla których powinno się na zawsze zrezygnować z białego pieczywa!
NABAWISZ SIĘ CUKRZYCY!
Nadmierne spożywanie ubogiego w błonnik białego pieczywa znacząco podwyższa stężenie glukozy we krwi i może przyczynić się do otyłości. Tak przynajmniej twierdzi wielu światowych naukowców. A od otyłości niedaleko do wystąpienia cukrzycy typu 2 , chorób serca oraz innych problemów zdrowotnych układu pokarmowego. Wszystkiemu winny wysoki indeks glikemiczny i ubogość mikroelementów będąca wynikiem wysokiego przetworzenia podstawowego składnika, czyli mąki.