Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

4 SMACZNE DANIA Z UŻYCIEM PAPRYKI

Papryka to warzywo, które nie tylko pięknie wygląda na talerzu ale i ma wiele właściwości. Przedstawiamy 4 proste przepisy na dania z papryką w roli głównej.

Three-Stuffed-Pepper-Ideas_hero

PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM

 

(3 porcje)
3 małe czerwone papryki
150 g ryżu
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 łyżeczki tymianku
3/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego lub grubo zmielonego
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
60 g sera feta
skórka otarta z 1/2 cytryny
garść suszonych żurawin
oliwa
sól morska

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Odetnij czubek papryki (odłóż je na bok, posłużą później jako wieczko do przykrycia papryki) i usuń gniazda nasienne. Skrop wnętrze papryk odrobiną oliwy i dopraw solą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ser pokrojony w małą kostkę wymieszaj z kolendrą, tymiankiem, pieprzem, kminem rzymskim oraz skórką cytrynową.

Ugotowany ryż odcedź, wymieszaj z serem i żurawinami. W razie potrzeby dopraw solą morską.

Nafaszeruj papryki nadzieniem, przykryj luźno folią aluminiową, by się nie przypaliły i wstaw do piekarnika na 35 minut (20 minut przed końcem pieczenia włóż do piekarnika czubki papryki, również okryte folią). Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5 minut. Wyjmij z piekarnika i podaj.

CZYTAJ DALEJ >>>