Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

4 SMACZNE DANIA Z UŻYCIEM PAPRYKI

Papryka to warzywo, które nie tylko pięknie wygląda na talerzu ale i ma wiele właściwości. Przedstawiamy 4 proste przepisy na dania z papryką w roli głównej.

 

l384007635

PAPRYKA ZAPIEKANA Z KASZĄ KUSKUS

  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki kuskusu
  • gorący bulion warzywny, około 1/3 szklanki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 2 – 3 łyżki orzeszków, zgrillowanych na suchej patelni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 kosteczek sera feta

 

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Papryki przekroić w poprzek na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych, oprószyć solą oraz pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia (w razie konieczności przyciąć spód papryki) i wstawić do piekarnika na około 15 minut, aż papryka zmięknie a jej skórka lekko się pomarszczy. Można też skorzystać z funkcji grilla w piekarniku, wówczas czas pieczenia trzeba będzie skrócić. Po podpieczeniu papryk nie wyłączać piekarnika.
  • Kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzącym bulionem 1/2 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut aż wchłonie cały płyn, następnie wymieszać widelcem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem.
  • Dodać pomidorki, orzeszki pinii, oliwę, ser feta, doprawić solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszać. Kuskusem wypełnić dolną część papryki i przykryć drugą połówką, w odmiennym kolorze. Wstawić do piekarnika (z funkcją grilla) i grillować jeszcze przez około 5 – 10 minut, aż kuskus będzie gorący a ser się roztopi.

 

CZYTAJ DALEJ >>>