Śledź to ryba, która zawsze będzie kojarzyła się nam ze świętami. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów na podanie tego przysmaku. Będziecie zdziwienie jak fantazyjnie, prosto, smacznie można postąpić ze śledziem!
ŚLEDŹ ZE ŚLIWKAMI
- 600 g śledzi w oleju a’la matias
- 3 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 1 słoik śliwek w occie
- 250 ml majonezu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie odsączmy z oleju i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski i zalewamy octem spod śliwek. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
- Wyjmujemy z lodówki, odlewamy zalewę i kroimy śledzie na mniejsze kawałki (2 cm szerokości).
- Układamy warstwę śledzi w podłużnym naczyniu, na śledziach kładziemy piórka czerwonej cebuli. Cebulę obficie pieprzymy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na cebuli układamy wydrylowane i przekrojone na pół śliwki.
- W naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, kosztujemy i solimy do smaku, a następnie wylewamy na śledzie tak aby dokładnie przykryć wszystkie składniki.
- Naczynie przykrywamy ponownie i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
- Na godzinę przed podaniem wyciągamy z lodówki, aby śledzie nie były zbyt zimne. Serwujemy z ciemnym pieczywem, najlepiej pumperniklem.