Spotkania ze znajomymi są okazją nie tylko do spędzenia wolnego czasu, ale również wspólnego posiłku. Zamiast niezdrowych przekąsek, warto zaserwować coś, czym pozytywnie zaskoczymy swoich gości, a i nasz organizm będzie nam wdzięczny.
Bezglutenowe Muffinki z orzechami
Niewielkie babeczki, które zdobywają nasze podniebienia można przygotować na wiele różnych sposobów. Do przygotowania proponowanych przez nas babeczek bezglutenowych potrzebnych będzie tylko sześć składników:
Składniki:
- 1 banan,
- 250g mąki owsianej lub kukurydzianej
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- bezglutenowa masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
- 20 g orzeszków ziemnych
Banana rozgniatamy lub blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia sprawdzamy ciasto wykałaczką – gdy patyczek będzie suchy, należy wyjąć babeczki z piekarnika. Na ostudzone babeczki nakładamy masę orzechową i dekorujemy orzeszkami ziemnymi.
Jeśli nie mamy czasu na pieczenie, możemy użyć gotowych babeczek kupionych w sklepie. Wówczas przygotowanie efektownego deseru zajmie nam nie więcej niż 3 minuty, co przyprawi o zdumienie nawet najbardziej niespodziewanych gości.