Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Oryginalne dekoracje wigilijnego stołu! Sprawdź to!

Oryginalne dekoracje wigilijnego stołu! Sprawdź to!

Różowy i czerwony lukier do ciasta, ciasteczek- naturalne składniki

Różowy i czerwony lukier do ciasta, ciasteczek- naturalne składniki

Idealna zupa wigilijna! Wasze ulubione przepisy na PalceLizać!

Idealna zupa wigilijna! Wasze ulubione przepisy na PalceLizać!

Domowa przyprawa do piernika według naszych babć!

Domowa przyprawa do piernika według naszych babć!

8 przepisów, które koniecznie wypróbuj w ŚWIĘTA 2018! (ciasta, ryba, zupy, uszka)

8 przepisów, które koniecznie wypróbuj w ŚWIĘTA 2018! (ciasta, ryba, zupy, uszka)

5 największych zalet MANDARYNEK! To samo zdrowie!

5 największych zalet MANDARYNEK! To samo zdrowie!

BEZALKOHOLOWY DRINK- 5 przepisów! Pij kiedy chcesz!

BEZALKOHOLOWY DRINK- 5 przepisów! Pij kiedy chcesz!

Jaką RYBĘ podać na wigilijną kolację? 6 idealnych pomysłów+przepisy!

Jaką RYBĘ podać na wigilijną kolację? 6 idealnych pomysłów+przepisy!

3 szybkie SAŁATKI z tego co masz w lodówce!

3 szybkie SAŁATKI z tego co masz w lodówce!

25 genialnych sposobów na podanie SZPINAKU!

25 genialnych sposobów na podanie SZPINAKU!

10 pomysłów na szybkie i ładnie wyglądające śniadanie!

10 pomysłów na szybkie i ładnie wyglądające śniadanie!

Kremowa zupa z dorszem i serkiem topionym

Kremowa zupa z dorszem i serkiem topionym

NAJPROSTSZE KRUCHE CIASTECZKA DOMOWE

NAJPROSTSZE KRUCHE CIASTECZKA DOMOWE

Jeśli do KAWY dodasz te 3 składniki, będzie smaczniejsza i zdrowsza!

Jeśli do KAWY dodasz te 3 składniki, będzie smaczniejsza i zdrowsza!

Domowe praliny tylko z 3 składników~HIT!

Domowe praliny tylko z 3 składników~HIT!

Ciasto z mrożonego szpinaku z masą mascarpone

Ciasto z mrożonego szpinaku z masą mascarpone

Placek dyniowy

Pumpkin pie, czyli placek dyniowy serwowany w Stanach Zjedonoczonych w dniu Święta Dziękczynienia. Spróbowaliśmy i polecamy!

składniki:

  • Na kruche ciasto na placek dyniowy:
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 5 łyżek lodowatej wody
  •  
  • Na nadzienie do placka dyniowego:
  •  
  • 2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 i 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-proc.
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 roztrzepane jaja

przyrządzanie:

  1. Zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy dno oraz boki tortownicy. Dno nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoto.
  2. Masę przygotowujemy z dyni pokrojonej w kostkę i ugotowanej w minimalnej ilości wody. Jajka mieszamy ze śmietanką, cukrem i przyprawami, na koniec dodajemy dyniowe puree.
  3. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C. Pieczemy jeszcze przez 35 minut.
  4. Sprawdzamy, czy nasz placek dyniowy jest upieczony, nakłuwając go nożem. Jeśli ostrze pozostanie czyste, ciasto jest gotowe. Należy je dobrze schłodzić. Placek dyniowy podajemy z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.