Białe podaje się lekko schłodzone, czerwone – w temperaturze pokojowej. Pojawia się wszędzie tam, gdzie aromatyczne sery i oliwki, ale da się dobrać odpowiednie do prawie każdej potrawy. Te fakty o winie są powszechnie znane.
Jednak trunek ten skrywa w sobie wiele tajemnic. Nie wszystkie z nich zostały odkryte, a wiele z nich jest bliżej znana jedynie wąskiej grupie pasjonatów. Oto kilka ciekawych, zaskakujących i/lub przydatnych informacji na temat wina!
1 – najprawdopodobniej narodziło się w Gruzji
Większość źródeł głosi, że idea wina powstała w Mezopotamii, na terenach której znaleziono ślady praktyk winiarskich z ok. 5000 roku p.n.e. Jednak na terenie dzisiejszej Gruzji znaleziono coś, co najprawdopodobniej odbiera Mezopotamii pozycję lidera w kwestii stworzenia trunku bogów. – Znalezione w rejonie Szulaweri gliniane dzbany na wino pochodzą z ok. 6000 roku p.n.e. Być może samo słowo „wino” pochodzi od gruzińskiego „gvino”, tego zdania jest część językoznawców – mówi Vano Makhniashvili, ekspert gruzińskiej marki win Marani.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















