Przewodnik dla alergików, nie gustujących w jajkach lub dla ciekawskich. Dzisiaj prezentujemy zamienniki jajek w potrawach. Chcesz upiec ciasto a w liście składników widnieje – jajko? Mamy patent jak obejść tą sytuację!
NADANIE PUSZYSTOŚCI
Jeśli chcemy nadać puszystość ciastu, które nie zawiera w składzie więcej niż jedno jajko – łatwo je zastąpić innym składnikiem. 1 jajko odpowiada 1 łyżce proszku do pieczenia. Jeśli nie mamy proszku – wystarczy dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżkę octu jabłkowego.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















