Jak jeść zdrowo kiedy tradycyjne świąteczne menu obfituje w tłuszcze? Wbrew pozorom recepta tkwi nie tylko w umiarze. Ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” Dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia podaje kilka wskazówek, które pozwolą podnieść walory zdrowotne bożonarodzeniowych dań i ograniczyć przy tym spożycie niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych.
-
Zadbaj o zdrowe dodatki
Na wigilijnym stole, poza bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe rybami można znaleźć potrawy takie jak barszcz, pierogi czy kapusta z grochem. W kolejne dni świąteczne nie szczędzimy sobie z kolei wysokokalorycznych dań mięsnych, które są źródłem mniej korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Aby ich nadmiar nie odbił się na zdrowiu podwyższonym stężeniem cholesterolu LDL, warto urozmaicać świąteczne menu nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Prostym trikiem, który pozwoli ograniczyć wchłanianie cholesterolu frakcji LDL do krwi, może być wprowadzenie do diety margaryn z dodatkiem steroli roślinnych. Dobrze sprawdzą się także zmiany w postaci klasycznych dodatków, takich jak sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek, nierafinowanego oleju rzepakowego, orzechów czy awokado. Zamiast ciężkich sosów na bazie masła i śmietany sięgaj po sosy na bazie, wysokiej jakości margaryny i jogurtu naturalnego, marynaty na bazie olejów roślinnych oraz ocet balsamiczny.
Czytaj dalej!