Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

7 faktów o JAJKACH – co warto wiedzieć przed Wielkanocą

Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym duże ilości jajek zagoszczą na naszych stołach. Jest to taki element menu, które zahacza o wiele tematów. Jedni mówią, że jajka są znakomite podczas diety odchudzającej. Inni ciągle straszą szkodliwym cholesterolem. Kucharze zaś przygotowują nam coraz to pyszniejsze jajeczne wynalazki. Oto 7 faktów o JAJKACH, które koniecznie warto wiedzieć!

 

Zobacz też: Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE

 

egg-587297_1280

 

3. Kategoryzacja jajek

Czy zwróciliście uwagę na oznaczenia, które pojawiają się na jajkach? Warto wiedzieć co one oznaczają. Jak podaje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 5 sierpnia 2003 roku:

  • klasa A – jaja świeże; charakteryzujące się czystą, nie uszkodzoną skorupką; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 6 mm, białko powinno być przejrzyste i gęste, żółtko zaś kuliste.
  • klasa B – jaja utrwalone lub drugiej klasy; wysokość komory powietrznej jaja klasy B nie może przekraczać 9 mm;
  • klasa C – jaja nie sortowane, przeznaczone do wykorzystania w przemyśle.

Jeśli chodzi o kategorie wagowe jaj klasy A:

  • XL – bardzo duże: od 73 g w górę
  • L – duże: od 63 g do 72,9 g
  • M – średnie: od 53 g do 62,9 g
  • S – małe: mniej niż 53 g

Ważny jest też kod, mówiący o tym jak kury były hodowane:

  • 0 – jaja z produkcji ekologicznej
  • 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
  • 2 – jaja z chowu ściółkowego
  • 3 – jaja z chowu klatkowego

 

Na kolejnej stronie więcej o jajkach!