Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym duże ilości jajek zagoszczą na naszych stołach. Jest to taki element menu, które zahacza o wiele tematów. Jedni mówią, że jajka są znakomite podczas diety odchudzającej. Inni ciągle straszą szkodliwym cholesterolem. Kucharze zaś przygotowują nam coraz to pyszniejsze jajeczne wynalazki. Oto 7 faktów o JAJKACH, które koniecznie warto wiedzieć!
Zobacz też: Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE
3. Kategoryzacja jajek
Czy zwróciliście uwagę na oznaczenia, które pojawiają się na jajkach? Warto wiedzieć co one oznaczają. Jak podaje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 5 sierpnia 2003 roku:
- klasa A – jaja świeże; charakteryzujące się czystą, nie uszkodzoną skorupką; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 6 mm, białko powinno być przejrzyste i gęste, żółtko zaś kuliste.
- klasa B – jaja utrwalone lub drugiej klasy; wysokość komory powietrznej jaja klasy B nie może przekraczać 9 mm;
- klasa C – jaja nie sortowane, przeznaczone do wykorzystania w przemyśle.
Jeśli chodzi o kategorie wagowe jaj klasy A:
- XL – bardzo duże: od 73 g w górę
- L – duże: od 63 g do 72,9 g
- M – średnie: od 53 g do 62,9 g
- S – małe: mniej niż 53 g
Ważny jest też kod, mówiący o tym jak kury były hodowane:
- 0 – jaja z produkcji ekologicznej
- 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
- 2 – jaja z chowu ściółkowego
- 3 – jaja z chowu klatkowego
Na kolejnej stronie więcej o jajkach!