Pomidory są znakomitym motorem napędowym dla naszego organizmu! Zapewniają niesamowite korzyści odżywcze. Są bogate w witaminy A, C, K, witaminę B6, potas, kwas foliowy, tiaminy, magnez, niacynę, miedź i fosfor, które są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Jedną z najważniejszych rzeczy w pomidorach jest naturalnie niska zawartość cholesterolu, tłuszczów nasyconych, sodu i kalorii. Pomidory są świetne na kanapkę, do sałatek, sosów, czy koktajli! Poznaj dokładnie 9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!
Zobacz też: Suszone pomidory – jak zrobić?
4. Obniżają poziom cukru we krwi
Pomidory zawierają bardzo mało węglowodanów i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Zawierają także chrom i błonnik, które pomagają ten poziom kontrolować. Wiele badań wykazało, że silne przeciwutleniacze obecne w pomidorach, chronią krew i nerki. Są to obszary często najmocniej dotknięte cukrzycą.
Na kolejnej stronie zobacz więcej!