Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom. Odkryj 8 produktów bogatych w te kwasy – niekoniecznie są to tylko ryby!
LEN
Jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Można go spożywać zarówno w postaci nasion, jak i oleju. Kupując olej zwróćmy uwagę na jak najwyższą zawartość kwasów omega-3 (minimum 50 proc.). Z kolei decydując się na nasiona, pamiętajmy, by wybrać całe i dopiero krótko przed spożyciem zmielić je w młynku. To ważne, ponieważ kwasy omega-3 szybko (pod wpływem powietrza i temperatury) tracą swoje właściwości.
CZYTAJ DALEJ >>>