Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom. Odkryj 8 produktów bogatych w te kwasy – niekoniecznie są to tylko ryby!
LEN
Jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Można go spożywać zarówno w postaci nasion, jak i oleju. Kupując olej zwróćmy uwagę na jak najwyższą zawartość kwasów omega-3 (minimum 50 proc.). Z kolei decydując się na nasiona, pamiętajmy, by wybrać całe i dopiero krótko przed spożyciem zmielić je w młynku. To ważne, ponieważ kwasy omega-3 szybko (pod wpływem powietrza i temperatury) tracą swoje właściwości.
CZYTAJ DALEJ >>>
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















