Sałatki wiosenne są zdrowe i smaczne, ale łatwo można popaść w rutynę. Są pysznym i pełnowartościowym posiłkiem, ale jeśli codziennie będziemy jeść je w takiej samej konfiguracji i formie, wcale nie wpłyną korzystnie na nasze zdrowie, urodę i wagę. Sałatki są pełne silnych przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Włączenie ich do codziennej diety pobudza metabolizm, zwiększa poziom energii i ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Wypróbuj niektóre z tych prostych sposobów, a uczynisz swoją wiosenną sałatkę nie tylko pysznym posiłkiem, ale i dobrą zabawą!
Zobacz też: Sałatka grecka – wersja wzbogacona!
2. Uczyń sałatkę bardziej sycącą
Nieważne czy jesz sałatkę na śniadanie, obiad, czy kolację, ważne jest, aby dodać do niej zdrowe tłuszcze i białka. Jeśli nie ma tych składników, jest bardzo prawdopodobne, że poczujesz się ponownie głodny w przeciągu pół godziny! Awokado, orzechy i nasiona są zdrowymi tłuszczami, które znakomicie sprawdzą się w połączeniu ze świeżymi warzywami. Dla osób jedzących mięso polecamy chude białka takie jak indyk, kurczak, czy tuńczyk. Dla wegetarian tofu, a także ugotowaną cieciorkę. Nie dość, że zdrowo to jeszcze pysznie!
Na kolejnej stronie zobacz więcej!