Sałatki wiosenne są zdrowe i smaczne, ale łatwo można popaść w rutynę. Są pysznym i pełnowartościowym posiłkiem, ale jeśli codziennie będziemy jeść je w takiej samej konfiguracji i formie, wcale nie wpłyną korzystnie na nasze zdrowie, urodę i wagę. Sałatki są pełne silnych przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Włączenie ich do codziennej diety pobudza metabolizm, zwiększa poziom energii i ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Wypróbuj niektóre z tych prostych sposobów, a uczynisz swoją wiosenną sałatkę nie tylko pysznym posiłkiem, ale i dobrą zabawą!
Zobacz też: Sałatka z kurczakiem w sosie musztardowo-miodowym
3. Wybierz białko, zamiast węglowodanów
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, nie obędzie się bez białka. Często jednak pojawia się też pokusa dodania do sałatki węglowodanów, na przykład w formie makaronu. Oczywiście jeśli będzie to garść małych grzaneczek, nic się nie stanie. Lepiej jednak w to miejsce dodać produkty proteinowe. Wspomniany już kurczak świetnie sprawdzi się w grillowanej lub gotowanej wersji. Znakomicie smakuje w sałatce też jajko ugotowane na twardo. Co ważne, białko jest bardziej sycące niż węglowodany – na dłużej starczy nam sił!
Na kolejnej stronie zobacz więcej!