Sałatki wiosenne są zdrowe i smaczne, ale łatwo można popaść w rutynę. Są pysznym i pełnowartościowym posiłkiem, ale jeśli codziennie będziemy jeść je w takiej samej konfiguracji i formie, wcale nie wpłyną korzystnie na nasze zdrowie, urodę i wagę. Sałatki są pełne silnych przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Włączenie ich do codziennej diety pobudza metabolizm, zwiększa poziom energii i ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Wypróbuj niektóre z tych prostych sposobów, a uczynisz swoją wiosenną sałatkę nie tylko pysznym posiłkiem, ale i dobrą zabawą!
Zobacz też: Sałatka z jajkiem i roszponką
8. Udekoruj sałatkę ziołami
Słowo “udekoruj” może nie jest tu najlepszym określeniem, bo naszą dekorację można, a nawet trzeba zjeść razem z całą sałatką! Dodanie odpowiednich ziół jest doskonałym sposobem chociażby do walki z trądzikiem, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega przeróżnym chorobom. Świeże oregano, kolendra, mięta, szałwia, pietruszka, bazylia lub koper – nie tylko poprawią smak sałatki, ale wpłyną też korzystnie na nasze zdrowie!