- 15 dkg soczewicy
- 25 dkg ziemniaków
- 1/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 cebula
- koperek
- garść suszonych śliwek
- 1 łyżka masła lub margaryny
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
Soczewicę przebrać, opłukać, zalać przegotowaną wodą, moczyć przez noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, dodając kostkę rosołową. W tym czasie ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć, często mieszając. Gdy soczewica będzie miękka wrzucić do garnka ziemniaki, podsmażoną cebulę i namoczone śliwki. Gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty. Orzechy wstawić na kilka minut do mocno rozgrzanego piekarnika lub zrumienić je na suchej patelni. Lekko ostudzić, drobno posiekać. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut. Posypać drobno posiekanym koperkiem.