Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Zupa z porów

  • 1/2 kg porów,
  • 2 marchewki,
  • czerwona papryka,
  • 75 dag ziemniaków,
  • duża cebula,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 kostki bulionu wołowego,
  • 5 kiełbaski,
  • jabłko,
  • łyżeczka majeranku,
  • 5 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
  • pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Oczyszczone i starannie wypłukane pory przekrawamy wzdłuż na połowę. Odrzucamy zielone liście, kroimy na 2 cm kawałki. Marchew, cebulę, paprykę, ziemniaki, jabłko obieramy i kroimy w grubą kostkę. Boczek w cienkie paski. Rozgrzewamy w rondlu masło, smażymy boczek na rumiany kolor. Wsypujemy marchew, paprykę, jabłko, cebulę i ziemniaki. Smażymy przez 5 min., ciągle mieszając. Podlewamy 1,5 l gorącego bulionu, przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy pory, kiełbaski pokrojone w plasterki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Wsypujemy majeranek, mieloną paprykę, pieprz i natkę pietruszki.