- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- kilka gałązek bazylii
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- przyprawa do zup
- cukier
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Oprószyć łyżką mąki i zasmażyć, przez cały czas mieszając, na złoty kolor. Pomidory pokroić w kostkę, włożyć wraz z zalewą do garnka, dolać 2 szklanki wrzącej wody. Zupę doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do zup, pieprzem, solą i szczyptą cukru. Jajka wbić do miseczki, wymieszać starannie z pozostałą mąką oraz szczyptą soli, tak by powstało gładkie ciasto. Wlać je cienką strużką do wrzącej zupy. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 3-4 minuty, aż kluseczki się zetną. Rozlać do talerzy, posypać posiekanymi listkami bazylii.