- 10 dkg grochu – namoczyć dzień wcześniej,
- 5 dkg fasolki drobnej – namoczyć dzień wcześniej,
- 5 dkg soczewicy – także namoczyć,
- 1/2 kg wołowiny – rostbef lub na pieczeń,
- 1 szt cynamonu – mały kawałek,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 szt cebuli – duża,
- 2 szt papryki żółte – pokroić w kostkę,
- 1 szt bakłażana – nieduży – pokroić w słupki,
- 4 szt ziemniaków – nieduże – obrać i pokroić w kostkę,
- 1 łyżka natki pietruszki – posiekana,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz.
Groch i fasolkę zagotować w 1,5 l zimnej wody. Dodać cebulę, pokrojone w kostkę mięso, cynamon i kurkumę. Gotować godzinę, posolić, dodać soczewicę, gotować 30 min. Pokrojone warzywa i natkę dodać do zupy i gotować 30 min. Jeśli zupa jest za gęsta dolać wody. Gotową zupę skropić oliwą i doprawić pieprzem. Rada: można posypać posiekaną rzodkiewką i natką.