- 30 dag mięsa z kością,
- 25 dag włoszczyzny,
- 2 – dag suszonych grzybów,
- 1 3/4 l wody,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.
Grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 – 2 godz, gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem. Kości i mięso opłukać, zalać wodą, osolić, powoli gotować. Gdy mięso jest na pół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości. Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać siekaną zieloną pietruszkę. Podawać z pasztecikami, paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów.