- 70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu,
- szynki,
- 1 korzeń chrzanu (15 dag),
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- sok z 1 cytryny,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 5 jajek na twardo,
- 1 listek laurowy,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz mielony.
Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić listek, ziele i pieprz. Cebulę obrać i włożyć do wody z przyprawami. Zagotować. Dodać kiełbasę i gotować 1 godz. na małym ogniu. Następnie wyjąć kiełbasę z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego wywaru i gotować 5 – 10 min. Następnie wywar przecedzić. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak chrzanowy. Po odstawieniu garnka, zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak zupy staje się łagodniejszy.Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Zupę podawać posypaną drobno pokrojonym jajkiem, z białą kiełbasą pokrojoną w półplasterki lub paseczki. Doprawić solą i pieprzem.