- 50 dag makaronu kokardki
- 1 dymka
- 1 ogórek
- pęczek rzodkiewki
- po 20 dag goudy i szynki
- koperek
- 2 jabłka
- 6 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżka kaparów
- 6 łyżek majonezu
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- zielenina do dekoracji
Makaron gotować przez 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. W tym czasie umyć dymkę, ogórek i rzodkiewki. Pokroić w plasterki. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Posiekać koperek, jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pociąć na kawałki. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Wymieszać składniki sałatki z kaparami. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i reszta soku z cytryny. Następnie przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Wymieszać. Przełożyć do salaterki, udekorować np. natką pietruszki.