- 50 dag strąków papryki (różnych kolorów)
- 1 świeży por
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- po 3-4 gałązki natki pietruszki i kopru
- sól
- pieprz
- kilka liści sałaty do dekoracji
Strąki papryki umyć, starannie osuszyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne wraz z pestkami. Miąższ pokroić w cienkie paseczki. Por oczyścić, odciąć zdrewniałe końce, białe części pokroić w talarki. Ząbki czosnku obrać o drobno posiekać. Natkę pietruszki oraz koperek opłukać i drobno posiekać. Olej dokładnie wymieszać z octem winnym i posiekanymi ząbkami czosnku. Dodać sól i pieprz. Rozdrobnioną paprykę i pora przełożyć do miski, wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym sosem, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Liście sałaty opłukać, osuszyć, wyścielić nimi dno salaterki. Tuż przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.