- 6-7 dużych ziemniaków
- 8 filetów śledziowych
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- biały pieprz
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach pod przykryciem przez 10-12 minut. Filety śledziowe opłukać i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki i szczypiorek opłukać i posiekać. Wymieszać z filetami śledziowymi. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przykryć, wstawić do lodówki na 30 minut. Ziemniaki odcedzić, na krótko zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Zrumienić z obydwu stron na maśle. Tatar śledziowy wyjąć z lodówki, wymieszać i nałożyć na plastrach ziemniaków. Ozdobić gałązkami koperku.