Składniki na 4 porcje:
- 75 dag filetów z dorsza
- 7 dag bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 10 dag cebuli
- sałata zielona
- cząstki cytryny
- przyprawa uniwersalna do potraw
- pieprz
- 5 dag masła
- olej
- 2 jajka
Filety opłukać, osączyć. Cebulę obrać i pokroić, podsmażyć ją na oleju. Bułkę namoczyć w mleku. Rybę zemleć 2 razy maszynką do mięsa. Dodać odsączoną z mleka bułkę i cebulę, wymieszać. Wbić jajka, dodać przyprawę i pieprz. Masę dokładnie wymieszać. Czystą ściereczkę zwilżyć wodą, natłuścić olejem lub masłem. Włożyć na nią masę, uformować wałek. Zwinąć, końce związać , zaś całość zasznurować. Roladę włożyć do wywaru z przyprawą, gotować na małym ogniu około godziny. Ostudzić, odwinąć, pokroić w plastry. Podawać na sałacie, udekorować cytryną.