- 1,5 kg ryby (dorsz, halibut, karmazyn)
- 150 g bułki czerstwej
- mleko
- 2 jajka
- 30 g masła
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka surowego soku z buraka
- 150 g włoszczyzny
- majonez
Namoczoną w mleku bułkę odcisnąć. Bardzo drobno pokrojoną cebulę lekko podsmażyć nie rumieniąc. Filety ryby bez ości i skóry, bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę, wymieszać. Do masy dodać jajka, masło, przyprawy, sok z buraka i bardzo dokładnie wymieszać. Z masy uformować wałek, ułożyć na zwilżonej ściereczce, zawinąć ciasno, zawiązać końce sznurkiem. W garnku zagotować wodę z włoszczyzną i przyprawami. Do wrzącej wody z warzywami włożyć roladę, gotować powoli 1 godzinę. Ugotowaną roladę wyjąć, wystudzić. Z zimnej zdjąć serwetkę, pokroić roladę w plastry o grubości 1 cm. Ułożyć porcje na półmisku, przybrać gęstym majonezem, oblać tężejącą galaretą.