Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pizza z mięsem

Ciasto:

  • ćwierć paczuszki drożdży
  • pół szklanki przegotowanej letniej wody
  • dwie łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • dwie szklanki mąki (pszennej lub tortowej)

Farsz:

  • pół kg mięsa mielonego
  • cebula
  • papryczka chilli
  • 4 duże pieczarki
  • sól, pieprz i inne przyprawy (polecam cząber, bazylię i zioła prowansalskie)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • oliwki czarne i zielone

Dodatki:

  • przecier pomidorowy
  • pół kg startego żółtego sera

Drożdże rozetrzeć z cukrem, poczekać aż się rozpuszczą. Dolewamy wodę i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Po 20 minutach wsypujemy sól i mąkę – mieszając dodajemy olej. Jeśli ciasto jest kleiste dodajemy mąki. Ciasto powinno być dobrze wyrobione (nie kleić się do rąk a zarazem nie być zbyt twarde). Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 minut. W tym czasie podsmażamy mięso na patelni. Gdy mięso się zarumieni dodajemy posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy wraz z papryczką chilli i kukurydzą. Po 10 minutach odstawiamy do wystudzenia. Ciasto rozwałkowujemy do grubości ok 0,5cm. Następnie smarujemy cienko przecierem pomidorowym i posypujemy odrobiną przypraw. Na posmarowane ciasto kładziemy cieniutką warstwę startego sera (bardzo cienką) i nakładamy farsz. Na koniec posypujemy serem. Pizzę pieczemy w piekarniku o temperaturze ok 200 stopni przez 30 do 40 minut. Radziłabym nie kłaść pizzy bezpośrednio na blasze ale na papierze do pieczenia. Do upieczonej pizzy polecam ostry sos pomidorowy mojego autorstwa. Życzę smacznego.