- 10 g suszonych grzybów
- 40 g smalcu
- 80 g cebuli
- 40 g mąki
- 80 g wędzonego boczku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 mały ogórek kiszony
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 kostka rosołowa z drobiu
- sól
- cukier
- pieprz
- papryka mielona
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w ½ szklanki wody. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, podrumienić, a następnie rozprowadzić wywarem z grzybów, dodać przecier pomidorowy, zagotować. Ogórek obrać, pokroić w drobne słupki. Podobnie pokroić grzyby, boczek i dodać do sosu. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Można dodać do sosu 2-3 ziarenka jałowca. Podawać z kluskami lub kopytkami.