- 10 dag suszonych grzybów
- 3-4 kromki pszennej bułki
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- 1 duża cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3-4 łyżki masła
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Grzyby umyć, zalać wodą i odłożyć na 24 h. Następnie ugotować, odcedzić. Bułkę namoczyć w śmietanie. Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z grzybami i odciśniętą bułką. Dodać posiekane jajka, orzechy i surowe żółtka, przyprawić solą i pieprzem, masę dokładnie wymieszać. Białka jajek ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą. Posypać 1-2 łyżkami tartej bułki, całość wyrobić. Z masy formować małe kotleciki, panierować je w pozostałej bułce tartej. Smażyć na stopionym maśle. Podawać jako przystawkę lub danie główne do ziemniaków i surówki.