- 350 g mielonej cielęciny
- 2 jajka
- 2 strąki papryki
- 100 g kiełbasy
- pęczek natki
- ziemniak
- ząbek czisnku
- 2 łyżki startego parmezanu lub ostrego żółtego sera
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Ziemniaka umyć, ugotować ze skórką w osolonej wodzie. Gdy przestygnie, obrać. Kiełbasę zemleć razem z ziemniakiem, dodać mięso, jajka, ser, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Czosnek obrać. Paprykę podpiec, schłodzić w zimnej wodzie, zdjąć skórkę, oczyścić, pokroić w paski. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, wrzucić czosnek, paprykę i łyżkę posiekanej natki, dusić 20 minut. Z masy mięsnej uformować okrągłe małe pulpeciki i smażyć na złoty kolor w pozostałym rozgrzanym tłuszczu. Gotowe pulpety odsączyć z tłuszczu na bibule, podawać z papryką, posypane posiekaną natką.