- 4 kawałki polędwicy wołowej
- 2 pory
- 2 szklanki rosołu
- 4 łyżeczki musztardy
- 8 plasterków boczku
- 3 dag masła roślinnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 4 łyżki zasmażki błyskawicznej
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Pory umyć, pokroić na kawałki, część zieloną posiekać. Kawałki pora gotować 6 minut w rosole, odcedzić, rosół zachować. Mięso posolić, posmarować musztardą, obłożyć boczkiem i kawałkami pora. Uformować roladki, spiąć wykałaczkami, podsmażyć na maśle. Dodać posiekany por i koncentrat pomidorowy. Wlać rosół i wino, dusić 50 minut. Roladki wyjąć. Do sosu wsypać zasmażkę, ponownie zagotować. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Podawać najlepiej z makaronem.