Jesienny przepis kulinarny na sałatkę z brokuł, wędzonego drobiu, sera feta i migdałów. Gorąco polecamy ten smakołyk. Przepis przygotowany na 4 porcję
Przygotowanie brokuł i migdałów:
- Płatki migdałów smażymy na suchej (bez tłuszczu) teflonowej patelni na złoty kolor. Musimy uważać aby płatki się nie spaliły dlatego należy cały czas mieszać drewnianą łopatką.
- Brokuły HORTEX ( bez rozmrażania) smażymy nie rumieniąc na oliwie z oliwek przez około 5-6 minut.
- Pod koniec smażenia solimy i posypujemy pieprzem.
Przygotowanie sałatki:
- Do szklanej miski przekładamy przestudzone brokuły, do których dodajemy ser feta pokrojony w grubą kostkę oraz kurczaki pokrojone w identyczną kostkę jak ser.
- Doprawiamy oliwą z oliwek i octem winnym oraz pieprzem.
- Po delikatnym wymieszaniu posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Składniki
- Mrożonki brokuły HORTEX – 1 opakowanie
- Oliwa z oliwek – 6 łyżek
- Migdały (płatki) – 120 g
- Wędzony kurczak lub indyk b/k – 320 g
- Ser feta – 320 g
- Ocet winny biały – 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz biały świeżo mielony