Przepis na wyśmienite ciasteczka piernikowe z melasą idealne dla naszych małych pociech.
Składniki:
- 120 g niesolonego masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
- ½ szklanki cukru
- 1 duże jajko
- ½ szklanki czarnej melasy
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- ¼ szklanki startego świeżego imbiru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, wmieszać jajko i ekstrakt wanilii. Dodać imbir i melasę i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, sodę i przyprawy i wszystko razem dobrze wymieszać. Podzielić masę na dwie części, uformować w krążki, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość ok. 3 – 5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 6 – 8 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.