Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Pierniczkowy domek

Przepis na pierniczkowy domek zmakomity prezent dla naszych pociech.

Składniki:

  •  1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 margaryna (25 dag)
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 torebka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

 W rondelku rozpuścić miód, dodać do niego cukier puder i margarynę i wymieszać na jednolitą gładką masę. Następnie dodać cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Odstawić masę w chłodne miejsce aby przestygła. Następnie dodać do tej masy miodowej – mąkę, jajka, sodę i kakao. Wszystko zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto – lekko lepkie, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie na stolnicy położyć papier do pieczenia, rozwałkowywać na nim ciasto na grubość około 0,5 cm i na nim wykrawać elementy domku a następnie od razu piec. Jest to najlepszy sposób bo ciasto piernikowe ma tendencje do rwania się. Najwygodniej będzie przygotować sobie wcześniej szablony – 2 prostokąty na dach i 2 na ściany boczne domku oraz 2 kwadraty na front domku – w jednym z nich wykrawamy otwór na drzwi. W ścianach można wykrawać okienka lub namalować je lukrem. Możemy upiec także płotek, kotka, ludziki – wszystko zależy od naszej wyobraźni i zapału! Pieczemy wszystkie elementy i odkładamy, aż wystygną. Według sprawdzonych przeze mnie substancji – najlepszy jako "cement” do sklejania ścian jest ciepły karmel – który robimy w następujący sposób – na małej patelni rozgrzewamy kilka łyżek stołowych cukru i czekamy, aż się rozpuści i następnie szybko pędzelkiem rozprowadzamy go na elementach, które chcemy połączyć. Karmel szybko zastyga ale trzyma doskonale!