Przepis na papilotki w sezamie polecane na małą przekąskę.
Przygotowanie:
Piersi obmywamy, bardzo starannie i odsączamy. Do worka strunowego wlewamy bulion, sos sojowy, dosypujemy pieprz, sól, posiekaną dymkę i rozgnieciony czosnek.
Piersi kroimy na paseczki wzdłuż dłuższej linii i szerokości około 3-4 cm. Nacinamy każdy pasek w środku, tak jak faworki. Wrzucamy mięsko do worka i lekko ugniatamy.
Zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Wyjmujemy, odsączamy i teraz każdy kawałek mięsa zwijamy przez dziurkę, właśnie tak jak faworki. Gotowe obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a teraz z kolei w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Wrzucamy nasze papilotki na głęboki i rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy na złoto z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe! Można podawać z pieczywem, ziemniakami, kaszami czy ryżem, jak kto woli.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













