Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Pierniczkowy domek

Przepis na pierniczkowy domek zmakomity prezent dla naszych pociech.

Składniki:

  •  1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 margaryna (25 dag)
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 torebka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

 W rondelku rozpuścić miód, dodać do niego cukier puder i margarynę i wymieszać na jednolitą gładką masę. Następnie dodać cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Odstawić masę w chłodne miejsce aby przestygła. Następnie dodać do tej masy miodowej – mąkę, jajka, sodę i kakao. Wszystko zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto – lekko lepkie, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie na stolnicy położyć papier do pieczenia, rozwałkowywać na nim ciasto na grubość około 0,5 cm i na nim wykrawać elementy domku a następnie od razu piec. Jest to najlepszy sposób bo ciasto piernikowe ma tendencje do rwania się. Najwygodniej będzie przygotować sobie wcześniej szablony – 2 prostokąty na dach i 2 na ściany boczne domku oraz 2 kwadraty na front domku – w jednym z nich wykrawamy otwór na drzwi. W ścianach można wykrawać okienka lub namalować je lukrem. Możemy upiec także płotek, kotka, ludziki – wszystko zależy od naszej wyobraźni i zapału! Pieczemy wszystkie elementy i odkładamy, aż wystygną. Według sprawdzonych przeze mnie substancji – najlepszy jako "cement” do sklejania ścian jest ciepły karmel – który robimy w następujący sposób – na małej patelni rozgrzewamy kilka łyżek stołowych cukru i czekamy, aż się rozpuści i następnie szybko pędzelkiem rozprowadzamy go na elementach, które chcemy połączyć. Karmel szybko zastyga ale trzyma doskonale!