Przepis na Świdnicki sernik. Aby spędzić miło zimowy wieczór i czas proponujemy podać go z filiżanką wyśmienitej włoskiej kawy O`Ccaffe.
Składniki:
- 1,25 kg sera mielonego
- 3 szklanki mleka
- 25 dag cukru
- 3-4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 budynie bez cukru
- sok z 1/2 cytryny
- cukier waniliowy Świdnicki
- wiórki kokosowe i rodzynki Świdnicki
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej i sok z cytryny, dodając po łyżce utrzeć ser z masą, budynie rozmieszać z mlekiem i dodać do masy, wsypać rodzynki. Zagnieść cienką warstwę kruchego ciasta. Masę serową wyłożyć na ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę z białek ubitą z 2-3 łyżkami cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Zapiec około 10-15 minut.