Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Panga na ostro zapiekana w cieście

Panga na ostro zapiekana w cieście, z żółtym serem, podawana w pierzynce z sosu czosnkowego doskonale nadaje się na każdą uroczystość.

Składniki:

  • 6 filetów z pangi białej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • zioła KAMIS: oregano, bazylia, chili, czosnek
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:


Filety opłukujemy, osuszamy, kroimy na duże kawałki ( filet na 2 góra 3 części), skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie musimy je natrzeć przyprawami i, odstawić do chłodnego pomieszczenia na 2 godziny.

Składniki:

  • 200 gram mąki
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 250ml wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników (oprócz białka) przygotowujemy ciasto. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy na samym końcu do ciasta. Filety obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy w dużej ilości tłuszczu na ciemnozłoty kolor.
Bardzo ważna jest kolejność łączenia składników w cieście i obtoczenie ryby w mące. Wtedy ciasto będzie chrupiące i nie odpadnie od ryby.
Po usmażeniu rybę przekładamy na blaszkę z rusztem i posypujemy startym serem. Zapiekamy chwile w piekarniku do czasu roztopienia sera.

Składniki:

  • Przygotowanie:

    Czosnek (3 ząbki) obieramy i przeciskamy przez praskę, lub drobno siekamy, łączymy z jogurtem, majonezem i pokrojonymi jajkami. Miksujemy by nie było „grudek” odstawiamy na godzinę.

    Podajemy z ósemkami cytryny, polaną sosem czosnkowym.
    Całość serwujemy z ryżem.