Atrakcyjnie przygotowana zupa według dobrego przepisu kulinarnego to połowa sukcesu drugiego dania. Sprawdź nadesłany przepis na rosół z wołowiny.
Składniki przepisu kulinarnego:
- 500 g udźca wołowego
- mostka lub łaty
- 200 g kości wołowych
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 150 g kapusty włoskiej
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie przepisu kulinarnego:
- Mięso i kości opłukać, zalać 1,5 l zimnej wody i gotować 1,5 godziny na małym ogniu zbierając szumowiny
- Cebulę obrać opłukać, pokroić na pół, przypiec na patelni bez tłuszczu. Warzywa obrać, pokroić i dodać do rosołu wraz z cebulą ząbkiem czosnku, kapustą, połową opłukanej natki i przyprawami. Rosół osolić i gotować 1 godzinę
- Rosół przecedzić, odstawić do ostygnięcia, zdjąć tłuszcz, podgrzać, dodać pozostałą posiekaną natkę.
- Podawać z kluskami royal, pokrojonym omletem „grzybkiem”, pokrojonymi naleśnikami, grzankami, groszkiem ptysiowym, kaszą manną ugotowaną na gęsto, podsmażonymi warzywami „julienne