Przepis jaki chciałabym przedstawić to tania i prosta w przygotowaniu zupa jarzynowa.
Składniki:
- rzepa
- 2 marchewki
- ½ selera
- 1 pietruszka
- 1/8 kapusty włoskiej
- 100 g fasolki
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 50 g wędzonej słoniny lub boczku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki
- pietruszki
- majeranek
- kminek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Opłukać dokładnie warzywa, następnieobrać marchewki, seler, rzepę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki. Z fasoli odciąć końce i pokroić ją na kawałki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę i ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie.
- Warzywa pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, wlać 1,5 l wody, osolić i gotować 30 minut.
- Do zupy dodać ugotowane i odcedzone ziemniaki oraz fasolkę. Następnie wrzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawić zupę majerankiem, kminkiem i pieprzem.
- Cebulę posiekać, słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć cebulę ze słoniną, oprószyć mąką i zrumienić. Wlać kilka łyżek zupy. Gotować mieszając 5 minut i podawać
- Zamiast mąką zupę można zaprawić 50 ml śmietany.
- Zupę można ugotować na bulionie lub na sosie z pieczenia cielęciny uzupełnionym wodą